فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۴ اسفند
    • 5 March
    • ١٢ شعبان

در چنین روزی در سال 498 ه ق  حسن بن حافظ آندلسی از بزرگان ادبیات عرب دیده زا جهان فروبست . وی در حوزه علم رجال آثار مختلفی را از خود به جای نهاده است .


در چنین روزی در سال 1235هجری شمسی ، معاهده پاریس میان دو دولت ایران و انگلستان امضا شد . پس از عزل امیر کبیر و در دوران آقا محمد خان نوری که صد راعظمی خیانت پیشه بود ، اوضاع سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی ایران به سوی قهقرا گرایید . در این زمان دوست محمد خان حاکم کابل سپاهی را تدارک دید  و قصد تصرف هرات را کرد . در این میان  حاکم هرات از حسام السلطنه والی خراسان کمک خواست اما پس از ورود سپاهیان ایران به این منطقه نسبت به آنان خیانت ورزید  و به آنان حمله کرد . حسام السلطنه هرات را محاصره نمود و نهایتا آن را تصرف کرد . انگلیسی ها با در یافت اوضاع و وضعیت منطقه و اینکه افغانستان را یکی از اهداف استراتژیک خود می دانستند  ،  منافع خود را در ضرر و زیان دیدند . بر این اساس نیروهای نظامی بریتانیا  به سرعت عازم جنوب ایران شدند و جزایر خارک ، خرمشهر و بوشهر را به اشغال خویش در آوردند . میرزا آقا خان پس از وقوع چنین اتفاقی تصمیم به شناسایی دولت افغانستان گرفت و آن را در عهدنامه ای به نام عهد نامه  پاریس معین ساخت . بنابر این معاهده ایران تعهد کرد هرات را تخلیه کند و ایضا تمامیت ارضی کشور افغانستان را به رسمینت بشناسد و همچنین تمامی دعاوی مرزی خود را با این کشور از طریق میانجی گری به انجام بر ساند .


درچنین روزی در  سال1345ه ش ،  دکترمحمد مصدق نخست وزیر ایران و یکی از قهرمانان نهضت ملی شدن نفت یده از جهان فروبست . دکتر محمد مصدق ، فرزند میرزا هدایت الله  در  تهران دیده به جهان گشود .وی  پس از طی دوره های   مقدماتی در تبریز و تهران  ، به عنوان مستوفی محاسب خراسان مشغو ل  به کار شد . این شغل روح پر تلاطم او را آرام نمی داد و به همین منظور به سوی نمایندگی مجلس شورای ملی گام برداشت و از سوی مردم تهران در دوره اول مجلس شورای ملی انتخاب شد  اما به دلیل پایین بودن سن وی از میزان قانونی ،  اعتبار نامه اش مورد تصویب قرار نگرفت . مصدق پس از آن برای ادامه تحصیل  عازم  فرانسه شد و  در مدرسه علوم سیاسی پاریس مشغول به تحصیل گردید . وی سپس به  سوئیس رفت و در دانشکده حقوق دانشگاه نوشاتل تا در یافت در جه دکترای حقوق خصوصی به تحصیل ادامه داد  . او از  پایان نامه خود  با نام «وصیت در حقوق اسلام» دفاع کرد . مصدق پس از آن به ایران بازگشت و به عنوان  والی فارس مشغول به کار گردید  . وی چند بار به نمایندگی مجلس ، وزیر مالیه و وزیر امور خارجه منصوب شد و آخرین سمت او نخست وزیری در  اوائل دهه سی شمسی بود . مصدق روی هم رفته دو سال و چهار ماه نخست‌وزیر ایران بود، که این مدت شامل دو دوره است:  آغاز نخست‌وزیری تا 25 تیر سال 1331 .و از 30  تیر همان سال تا کودتای 28 مرداد سال 1332 .
در دوره اول به علت استقلال رای مقابل مقابل شاه ایستاد و نظرات خود را اعمال نمود .مهمترین اقدامات او در دوران نخست وزیری  اش را می توان  در چند جمله خلاصه نمود : الف  اخراج انگلیسی‌ها از پالایشگاه جنوب،  ب -   تصویب نهایی قانون ملی شدن صنعت نفت ایران ، ج -  پایان دادن به اختیارات شرکت نفت ایران و انگلیس و د -  پیروزی در دادگاه لاهه.
نهایتا پس از دو سال و چهار ماه نخست وزیری ، با وقوع کودتای آمریکایی 28 مرداد 1332 وی ازقدرت خلع و پس از یک دادگاه به دوازده سال تبعید محکوم گردید .
او همچنین آثار شایان توجهی در  حوزه حقوق از خود به جای نهاده است که از میان آنها می توان به  اصول و قوانین مالیه ، دستور در محاکم ، حقوق پارلمانی در ایران و اروپا ،مدارک حقوق اسلامی و وصیت در مذهب شیعه به ضمیمه حقوق مدنیه و  وصیت در حقوق اسلام اشاره کرد .
وی   در روستای احمد آباد قزوین ، در سال 1345 چشم از جهان فروبست .


درچنین روزی در سال1357هجری شمسی  کمیته امداد امام خمینی تاسیس شد . سابقه این کمیته به سالهای قیام امام خمینی ره در 1342 و 1343 باز می گردد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل  آنکه یکی از اهداف و دغدغه های اصلی  انقلاب اسلامی برقراری عدالت در سطح جامعه  بود  ، تاسیس نهادی با همین عنوان و وظیفه   در دستور کار رهبر کبیر انقلاب اسلامی   قرار گرفت . این نهاد در واقع بیست و دو روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی با فرمان خاص امام خمینی ره به عنوان دومین نهاد انقلابی در  ایران تاسیس شد  . نهاد یادشده مستقیما زیر نظر مقام ولایت به عنوان موسسه ای عام المنفعه و دایمی مشغول به کار شد  . مرکز کمیته در تهران بود و  مسوولین آن یک شورای پنج نفره بودند که بر اساس اساسنامه کمیته ،  در جهت شناخت انواع محرومیت ها  بر می آمدند و کمک های مردمی  را در میان مستمندان توزیع می نمودند . این نهاد علاوه بر کمک های مادی در مسایلی چون رفع مشکلات آموزشی مناطق محروم ، رفع مشکلات جوانان در شرف ازدواج و تهیه  وسایل زندگی برای آنان ، و...فعالیت می نمود . علاوه بر این کمیته امداد امام خمینی در کشور های مختلف نیز اقدام به انجام فعالیت های کمک رسانی کرده است که از میان این کشور های می توان به لبنان  ، افغانستان ،جمهوری آذر بایجان ، تاجیکستان و بوسنی و  هرز گوین اشاره کرد .

در چنین روزی در سال 1359 برخی از گروهکهای مخا لف برانداز و شماری  از سران جریانهای مختلف  که در اطراف بنی صدر جمع شده بودند و در پشت وی  پناه گرفته بودند  دردانشگاه تهران دست به حرکتی مذبوحانه زدند که نتیجه آن تحت فشار قرار دادن نیروهای انقلابی بود . این عمل و تظاهرات و غائله در شرایط و اوضاع و احوالی روی می داد  که جنگ آغاز شده بود و ایران در شرایط کاملا بحرانی قرار داشت .

در چنین روزی در سال 1377 ه ش ،  خط آهن اردکان - چادرملو افتتاح شد .


درچنین روزی  در سال 1291 میلادی ( 669 ه ش )  سعدالدوله وزیر  ایرانی  ترور شد .

در چنین روزی در سال 1949 میلادی  شورای امنیت سازمان ملل طی  قطعنامه ای  پذیرش رژیم صهیونیستی را به عضویت سازمان ملل متحد با نه رأی موافق به تصویب رساند . کشورهای امریکا ، اتحاد جماهیر شوروی ، فرانسه ، چین ، کانادا ، کوبا ، آرژانتین ، نروژ و اکراین نه کشوری بودند که به این قطعنامه رأی مثبت دادند .


در چنین روزی در سال 1895 میلادی فریست روزینتگر نویسنده آلمانی  دیده به جهان گشود . «کشمکش داخلی»  عنوان مهمترین اثر اوست .


 در چنین روزی در سال 1922 میلادی  پیرپائولو پازولینی کارگردان ایتالیایی دیده به جهان گشود .« تئور ما»  و« آشغالدانی » عناوین مهمترین آثار اویند .


در چنین روزی در سال 1900 میلادی    گوت لیب دایملر  ،  نخستین سازنده موتور سیکلت در جهان در گذشت.

در چنین روزی در سال 1966 میلادی آنا آخماتوا شاعر او کراینی در سن هفتاد و شش سالگی در گذشت . آنا آخماتوا یکی از شاعران پیشرو در ادبیات روسی است .
شعری را از او می خوانیم

چرا این قرن بدتر از قرن‏هاى دیگر است 
شاید از این رو که غرق در اضطراب
روى سیاه‏ترین زخم خم شده است‏
بى‏آنکه بتواند درمانش کند.
در غرب، خورشید زمینى هنوز پرتوافکن است‏
و زیر اشعه‏اش بام‏هاى شهر مى‏درخشند
اینجا زنى سفیدپوش بر درها صلیب مى‏کشد
و آهسته کلاغ‏ها را صدا مى‏کند.
( ترجمه رضا سید حسینی )


در چنین روزی در سال 1558 میلادی سیگار کشیدن با  تنباکو در اروپا توسط فرانسیسکو فرناندز باب شد .


در چنین روزی در سال 1795 میلادی قرار داد باسل ( شهری در سوئسیس امروزی ) و پروس جنگ را میان این دو کشور با فرانسه به انجام رساندند .


در چنین   روزی در سال 1807 میلادی سمفونی شماره چهار بتهوون برای نخستین بار به اجرا در آمد  .


در چنین روزی در سال 1868 میلادی ماشین عدل بندی در انگلستان توسط سی اچ گولد اختراع شد .


در چنین روزی در سال 1943 میلادی شوروش های ضد فاشیسم در ایتالیا آغاز شد .


 در چنین روزی در سال 1953 میلادی مرگ ژوزف استالین اعلام شد .  استالین در سال   1879 میلادی ،  به دنیا آمد .نام اصلی او  ژوکاشولی است . وی پیش از آنکه به سمت دبیر کلی حزب بلشویک روسیه برسد در جنگ های بسیاری علیه حکومت تزاری شرکت کرد و با لنین همکاری نزدیکی داشت . وی مدتی نیز دبیر کل بلشویک های گرجستان بود تا اینکه بعد از لنین قدرت را در دست گرفت  و مدت درازی هم بر کشور پهناور روسیه حکومت کرد . استالین در سال 1923 میلادی روسیه را به اتحاد جماهیر شوروی تغییر نام داد . استالین نقش موثری در شکست آلمان در جنگ جهانی دوم داشت . گفته اند وی در دوران حکومت خود  یازده میلیون نفر را به کام مرگ فرستاد .


 در چنین روزی در سال 1969 میلادی گوستاو هینمن رییس جمهور آلمان غربی شد .


در چنین روزی در سال 1984 میلادی ایالات متحده ، عراق را به استفاده از گاز های سمی خردل متهم کرد .


 در چنین روزی در سال 1991 میلادی عراق از ضمیمه سازی کویت به خاک خود صرفنظر نمود .

در چنین روزی در سال 1957 میلادی بن گورین نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از  اشغال غزه، دستور به عقب نشینی از این شهر را به نظامیان خود صادر کرد .